Hidegfront robog át felettünk

Időjárás-jelentés – Budapest, 2019. március 10., vasárnap (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
    —————————-
Kontinensünkön kiterjedt felhőmentes terület csupán a mediterrán térségben figyelhető meg, ahol egy anticiklon az uralkodó. Az Ibériai-félszigeten néhol tartósan megmarad a köd, ezt leszámítva arrafelé szinte zavartalan a napsütés. Európa más tájain ugyanakkor a zonális, nyugat-keleties áramlás a meghatározó, egymást követik a gyorsmozgású időjárási frontok, egyes vidékeken egy nap alatt több front is átvonul. Nagy területen erősen változékony az idő: sokfelé fúj viharos szél, és több helyről jelentenek esőt. A Skandináv-félszigeten havazás is előfordul, ez a térség jelenleg a szárazföld leghidegebb része, ahol a hőmérséklet többfelé napközben is fagypont alatt marad, hajnalban pedig néhol -20 fok alá hűl le a levegő. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött egy hidegfront robog át, éjszaka sokfelé kell viharos szélre számítani.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
————————————————-
Eleinte az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután az északnyugati határvidéken már szakadozni kezd a felhőtakaró. Késő estig délnyugaton elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor, az esti órákban kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, nagy területen kiderül az ég. Hétfőn eleinte az ország nagy részén derült, napos idő várható, majd dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délnyugaton több helyen, másutt elszórtan várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. Kezdetben nagy területen megerősödik a délnyugati szél, mely estétől fokozatosan északnyugatira fordul, és az éjszaka folyamán sokfelé lesz viharos, a legerősebb széllökések elérhetik a 95 km/h-t is. Hétfőn fokozatosan veszít erejéből a szél, de késő délutánig továbbra is számítani kell erős, főként a Kisalföldön viharos lökésekre is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul, a kevésbé szeles nyugati tájakon lesz a hidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 13 fok között alakul, délnyugaton az alacsonyabb értékekkel.

gpp \ bzs \ pmg

MTI 2019. március 10., vasárnap 15:56

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük