Ősbemutatóra készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház

Zalaegerszeg, 2019. március 21., csütörtök (MTI) – Március 30-án ősbemutatóként kerül színre Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című előadás a zalaegerszegi Griff Bábszínházban. A készülő előadás nyílt próbáján, a bábszínházi világnapon, csütörtökön gyermekek találkozhattak az alkotókkal és bepillantást nyerhettek a kulisszatitkokba.

     A világnaphoz kapcsolódó zalaegerszegi rendezvénysorozatot a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának vendégjátéka színesítette: a szatmárnémeti társulat Michael Andreas Helmuth Ende német meseíró művéből készült Mese a tálról és a kanálról című bábjátékot mutatta be a zalai megyeszékhelyen – közölte a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón Bartal Kiss Rita művészeti vezető.

A március végén műsorra kerülő ősbemutatóról Kolozsi Angéla rendező elmondta: a bábszínházi adaptáció Turbuly Lilla Rudi és Baltazár című írása nyomán készült. A szerző a hajléktalan ember és a nyúl barátságáról szóló mesében valós történetet dolgozott fel: egy budapesti közösség befogadta és a Károlyi-kertben külön ketrecet alakított ki egy húsvét után utcára tett kisnyúlnak. A kisállat emlékére a Károlyi-kertben szobrot állítottak, a ketrecébe pedig egy másik nyuszit költöztettek – idézte fel a történetet Kolozsi Angéla.

Hozzáfűzte: a Rudi és Baltazár című meséből írt bábszínházi szövegkönyvhöz Turbuly Lilla zalaegerszegi helyszínt, a Vizslaparkot választotta. A történet szereplői – a parkőr, az elfoglalt anyuka és a kisfia, a kislány, a nyugdíjas néni a kutyájával és egy hajlaktalan ember – a parkban találkoznak. Új fordulatot hoz a történetükben, amikor megtalálják az elárvult kisnyulat. A közös gondoskodás, Nyúl Karcsi befogadása és pátyolgatása feloldja a szereplők közt lévő feszültséget, és ha nem is kötnek egymással barátságot, közelebb hozza az embereket egymáshoz – fogalmazta meg a rendező. Kitért arra is, hogy a kisállat a Károlyi-kerti “elődjére” reflektálva kapta a Karcsi nevet.

A bábszínházi produkció keretét élőjáték adja, a szereplők a Vizslaparkba érkező új nyuszinak mesélik el Nyúl Karcsi történetét. A “mesélő-jeleneteket” Bartal Kiss Rita tervei alapján készült bábokkal játsszák: az arcok kicsinyített másai a személyes tárgyakra – a kisfiú hátizsákjára, a kislány iskolatáskájára, a néni gurulós bevásárlószatyrára – kerülnek. A díszletet három pad és sok-sok színesre festett doboz alkotja, az évszakok változását a dobozokra festett természeti képek cseréjével jelzik.
A darab zeneszerzője Csernák Samu, a szerepeket Duna Orsolya, Csepregi Napsugár, B. Szolnok Ágnes, Szilinyi Arnold és Matola Norbert játssza.

blo \ pmg

MTI 2019. március 21., csütörtök 16:58

A címlapkép illusztráció.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük