Hivatalosan is megnyitotta iparirobot-gyártó gyárát Szlovéniában a Yaskawa

Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
Zágráb/Ljubljana, 2019. április 8., hétfő (MTI) – A világ egyik vezető iparirobot-gyártó cége, a japán Yaskawa Electric Corporation hivatalosan is megnyitotta hétfőn új európai gyárát, az Európai Robotika R&D Központot a dél-szlovéniai Kocevje városában – közölte a helyi média. Ez az első ilyen létesítmény Európában.

     A 25 millió eurós beruházást a szlovén állam 5,6 millió euróval társfinanszírozta.
Hubert Kosler, a közelmúltban Szlovéniában alapított Yaskawa Europe Robotics vállalat igazgatója elmondta, hogy az új gyár kiegészíti a japán és kínai termelési kapacitásokat, és kielégíti az európai piac Motoman robotok iránti keresletének 80 százalékát.

A kocevjei gyárban évente 10 ezer ipari robotot állítanak majd elő. Jelenleg 50 főt foglalkoztatnak, 2023-ra az alkalmazottak számát 200 főre növelik.

Bruno Schnekenburger, a Yaskawa európai elnöke és ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a szlovéniai gyár válasz az ipari robotok iránti növekvő keresletre Európában, a Közel-Keleten, Oroszországban és Afrikában. A cég arra törekszik, hogy behatárolja az ellátási láncokat és csökkentse a szállítási időt – tette hozzá.

A vállalat szerint a Kocevje és Ljubljana között felújított vasútvonal gyorsabb kapcsolatot biztosít a koperi kikötőhöz. Sajtóinformációk szerint a tehervonatokat már az elkövetkező napokban forgalomba állítják.

A cég már régebben jelen van a szlovén piacon. A Yaskawa Slovenija és a Yaskawa Ristro 1996 óta a Yaskawa Electric Corporation tulajdona. A japán cég leányvállalatai együttesen 200 embert foglalkoztatnak, bevételeik pedig 40 millió eurót tesznek ki évente. A közvetlen japán tőkebefektetések 2013-ig elérték a 44,4 millió eurót Szlovéniában.

A Yaskawa két évvel ezelőtt erős nemzetközi konkurencia mellett döntött úgy, hogy Szlovéniában hozza létre új gyárat, a vállalat iránt Szlovákia, Csehország és Lengyelország is érdeklődést mutatott.

kkk \ gpp \ gjé

MTI 2019. április 8., hétfő 16:56

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük