A fiatalokkal foglalkozik a népművelők vándorgyűlése Zalaegerszegen

Zalaegerszeg, 2019. május 15., szerda (MTI) – A közművelődési szakemberek és a fiatalok közti együttműködést nevezte az egyik legfontosabb kérdésnek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár abban a videóüzenetben, amelyet a Magyar Népművelők Egyesületének XXXVI. Vándorgyűlésére küldött.

     Az államtitkár szerint a legfontosabb, hogy “lebontódjon” és akadálymentessé váljon a közművelődéssel, a művészetekkel és népműveléssel foglalkozó szakemberek, valamint az új generáció gondolkodásmódja közti különbség. A zalaegerszegi tanácskozás segítséget nyújthat ahhoz, hogy a szakemberek megoldásokat találjanak az “akadálymentesítésre” – fűzte hozzá.

A vándorgyűlés központi témája a fiatalokkal kapcsolatos tevékenységek módszertana – mondta el az MTI-nek Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke.

Az egyesület elnöke szerint a legnagyobb problémát a kommunikáció jelenti: az új generáció tagjai más szavakat használnak, másképp fogalmaznak, mint az előző nemzedék. A közművelődés legnagyobb kihívása az, hogy “megtanulja az új nyelvet, és új módon tudja közvetíteni a gondolatokat”.

A népművelők legfontosabb feladata a sok évszázados értékek megőrzése, a felelőssége pedig az, hogy át tudja adni ezeket az értékeket az új generációnak – fűzte hozzá.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében beszámolt a városi közművelődési intézményeket érintő fejlesztésekről. A Keresztury művelődési központ előtti tér több mint 300 millió forint ráfordítással újul meg, az Art moziban csaknem 140 millió forint értékű fejlesztés kezdődik el, további 134 millió forintot pedig a Kézművesek házának bővítésére fordítanak – sorolta a városvezető.

A zalai megyeszékhely a 21. századi kihívásoknak megfelelő körülményeket tud biztosítani mind a látogatók, mind a közművelődésben dolgozók számára, akik példaértékű munkát végeznek – fűzte hozzá.

blo \ brr \ kvs

MTI 2019. május 15., szerda 14:57

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük