FruitVeB: jót tett a kertkultúráknak a csapadékos idő

Budapest, 2019. május 15., szerda (MTI) – Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a szabadföldi kertészeti kultúráknak, ugyanakkor az eső fokozza a fertőzések veszélyét – ismerteti a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-nek.

     A sok eső a talaj vízállapotát nagymértékben javította, és a lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy károkat okozzon – hangsúlyozták.

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik. A csemegekukorica, a paprika, a káposztafélék és a konzervuborka vetésterülete csökkent, a fűszerpaprikáé és az ipari paradicsomé nőtt – tették hozzá.

A gyümölcsök termésmennyiségét a tavaszi fagyok és a jégesők is befolyásolják, de a károk mértéke még nem ismert pontosan – közölték. Az őszibarack és a meggy közepes termést hozhat, a cseresznye az átlagosnál esetleg gyengébben, a szilva viszont jobban teremhet. Az alma virágzása kifejezetten gyengén alakult, és a fagyok is rontották a kilátásokat. Ezért legfeljebb közepes lehet a termésmennyiség, de a magas színvonalon művelt ültetvényekben elfogadható termés ígérkezik – olvasható a közleményben.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot alapján termékprognózist nem lehet fölállítani, szakszerű becslés csak később adható. A kórokozó baktériumoknak és gombáknak kedvező időjárás miatt a FruitVeB az eső végeztével mielőbbi növényvédelmi kezelések szükségességére figyelmeztet.

bcsy \ guz \ gjé

MTI 2019. május 15., szerda 17:28

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük