Kezdődik az FS East, Európa legmeghatározóbb hallgatói konstrukciós versenye Zalaegerszegen

A Formula Student East nemzetközi hallgatói konstrukciós versenyt 2019-ben negyedik alkalommal, július 19. és 21. között rendezi meg a Járműmérnökök Egyesülete a zalaegerszegi Zala ZONE Járműipari Tesztpályán, amely második éve biztosít helyszínt több mint 2000 egyetemista befogadására és a versenyszámok lebonyolítására. 22 ország 72 csapata indul az idei FS Easten, saját fejlesztésű járműveikkel belsőégésű, elektromos és önvezető kategóriákban nevezhettek a magyarországi megmérettetésre.

A Formula Student Mozgalom

A versenysorozatot 1981-ben a tengerentúlon hozták létre mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató diákok számára, melynek során egy olyan formula versenyautót konstruálnak, amelyet nem csupán megépítenek, de a piaci bevezetésére vonatkozó koncepcióját is elkészítik. Egy ilyen életszerű projekt egész éves munkát, kitartást, innovatív hozzáállást, elméleti és gyakorlatorientált felkészülést követel a csapatok tagjaitól. A Formula Student tehát kipróbált, agilis szakembereket nevel, ebből pedig a mozgalmat támogató iparvállalatok is profitálnak.

Formula Student East

A Formula Student East-et 2016-ban olyan volt mérnökhallgatók hívták életre, akik korábban versenyzőként és szervezőként is kipróbálták magukat a Formula Student világában, így évtizedes tapasztalattal és nemzetközi kapcsolatokkal bírnak a szervezés és a lebonyolítás terén. Az FS East és a szervezők célja a kezdetektől fogva egy olyan szakmai verseny megvalósítása, amely az oktatási szempontokat tartja szem előtt és elősegíti a csapatok további fejlődését. Ennek az elkötelezettségnek az eredménye, hogy 2016-ban – az FS történetében elsőként – a Formula Student East eredményei rögtön az első szezont követően felkerültek a mozgalom világranglistájára, 2017-ben pedig az FS East szerepelt rajta a legmagasabb versenyképességi értékkel. Mindez a magas szakmai és műszaki színvonal mellett az elsőszámú európai csapatok részvételének is köszönhető, akik évről évre visszatérő versenyzői az FS Eastnek. A mozgalom világszervezetével közösen meghatározott növekedési ütemet követve a meghirdetett helyek száma folyamatosan bővül, a kezdeti 44-es csapatlétszámhoz képest 2019-ben már 72-en kaptak lehetőséget az FS Easten való részvételre.

Önvezető autók Zalaegerszegen

Az FS East fejlődésében az autóipari innovációk integrálásának jelentős szerepe van, 2018-tól kezdve a világszerte is újdonságnak számító driverless, azaz vezető nélküli autók kategóriájában is nevezhettek a csapatok a már eddig megszokott két kategória (belsőégésű motoros autók, elektromos autók) mellett. Az autonóm közlekedés fejlesztésének beemelése a verseny – és így a mozgalom programjába – egy olyan előremutató, innovatív elem lesz, amely karakteresen fogja átalakítani a versenysorozat profilját. A rendezvény 2018 óta Magyarország új, MEGA beruházásának területén, a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán valósulhat meg, amely ideális és egyedülálló helyszínt jelent az FS East számára, hiszen a hagyományos járművek versenyszámainak lebonyolítása mellett az önvezető autók megmérettetéséhez is biztonságos környezetet, megfelelő infrastruktúrát teremt.

2019-ben 22 ország 72 csapata versenyez

Az idei évben 72 csapat kerülhetett az FS East indulói közé, erre a 72 helyre összesen 262 versenycsapat igyekezett bejutni 35 országból – Ausztrália kivételével a világ minden kontinenséről. 2019-ben is erős mezőny érkezik Magyarországra, hiszen a regisztrációs listán ezúttal is megtalálhatók Európa legjobbjai. Az FS East emellett kiemelten kezeli a kelet-európai régióból érkezők részvételét, számukra a szervezők fix helyeket tartanak fenn, a regisztrációs folyamat eredményeként végül 19-en kerültek be. Az idei FS Easten részt vevő négy magyar induló közt ott van az Arrabona Racing Team, a BME Formula Racing Team elektromos kategóriában versenyző csapata, a BME Motorsport és a KEFO Motorsport is.

Mutatjuk a részletes programot!

 

Forrás és további információk: fseast.eu/press-2019

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük