Egerszeg Búcsút rendeznek vasárnap a Göcseji Falumúzeumban

 Zalaegerszeg, 2019. július 23., kedd (MTI) – Mesterségbemutatókkal, folklórműsorokkal és művészeti csoportok produkcióival elevenítik fel a régi búcsúk hagyományait az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) vasárnapi rendezvényén a Göcseji Falumúzeumban és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.

    A város védőszentje, Mária Magdolna napjához kapcsolódó búcsúnak több évszázados hagyománya van Zalaegerszegen. Az egyesület két évtizeddel ezelőtt azzal a szándékkal rendezte meg az első Egerszeg Búcsút, hogy a hagyományt továbbra is megőrizze – idézte fel a keddi programismertető sajtótájékoztatón Major Zsolt, az EZE alelnöke. 

    Kocsis Gyula, az egyesület elnöke hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is több ezer vendégre számítanak. 

    Major Zsolt szerint az Egerszeg Búcsú sikere azt mutatja, hogy szükség van a tradíciók megőrzésre, a Göcseji Falumúzeum pedig ideális helyszíne a rendezvénynek. A családok a tárgyi emlékeken keresztül megismerhetik, hogyan, milyen körülmények között gazdálkodtak eleink. 

    A rendezvényről elmondta: a fesztiválünnep a hagyományok ökumenikus istentisztelettel kezdődik a fatemplomban, majd a Pajta Galériában Vollein Ferenc festőművész alkotásaiból nyílik tárlat.  

    Délután a lokálpatrióta-díj átadását követően hagyományőrző együttesek – a Gála Társastánc Klub és a Zala Táncegyüttes ifjúsági csoportjai – lépnek színpadra.

    A portákon folyamatosan zajlanak a programok: a népi mesterek kosarat fonnak, lesz hímzés és csipkeverés, bőrműves, fazekas és kovácsbemutató. A búcsúba helyi termelők, köztük méhészek és sajtkészítők érkeznek portékáikkal, de a családok akár az otthonrólhozott elemózsiával is megteríthetik a parasztházak udvarán elhelyezett asztalokat. 

    A rendezvényen bemutatkoznak a zalai különleges mentők és a vízimentők, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban pedig veterán járműveket mutatnak be – sorolta Major Zsolt.

    A programsorozatot a búcsúi bálok hangulatát megidéző négytagú zalai együttes, a Hellogram és a Zaj Band koncertje zárja. 

    Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója kiemelte, hogy bár a felújítás előtt álló falumúzeumban tavaly néhány rendezvény elmaradt, idén valamennyi programot megrendezik, köztük a kenyérfesztivált és a Márton-napi vigasságokat is. 

blo \ bsa

MTI 2019. július 23., kedd 14:21

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük