Kutatók éjszakája – Zalaegerszegen a kutatásfejlesztésre, az innovációra és a fenntarthatóságra fókuszálnak

A kutatásfejlesztésre és az innovációra fókuszálnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Kutatók éjszakáján, emellett pénteken új helyszínen, a kutatási és technológiai központban is fogadják a látogatókat.

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a képzési programjukat, valamint az intézményekben – többek közt a matematika, az informatika és a társadalomtudomány területén – zajló érdekes és izgalmas kutatásokat mutatják be – mondta el Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a hétfői programismertető sajtótájékoztatón.     A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Gazdálkodási Karán az innováció, a fenntarthatóság és a család jegyében szerveződnek a programok – fogalmazott Jármai Erzsébet dékánhelyettes.     A szabadulószobákban két kategóriában (általános- és középiskolásoknak) szerveznek egyéni és csapatversenyt. A feladatok tematikája lefedi a BGE Gazdálkodási Karának tantárgyait: az időmenedzsment, idegennyelvi, könyvtári, matematikai és informatikai szabaduló szobában játékos és innovációs feladatokat kell majd megoldani. Egy másik versenyen családi összefogással lehet majd legórobotot építeni – sorolta a programokat Jármai Erzsébet, hozzátéve, hogy az egészségmegőrzést segíti a szenioroknak és junioroknak szervezett játékos sportverseny.     A kampuszon a Család és fenntarthatóság címmel hirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás és pénteken kerül majd sor a díjátadásra is.     Nagy András, a Pannon Fejlesztési Alapítvány munkatársa arról számolt be, hogy új környezetben, a nemrég átadott ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban fogadják a látogatókat.     A járműipari tesztpálya környékén létrejött kutatóközpont, “technológiai piramis” szakmákat, tudásokat kapcsol össze – emelte ki Nagy András. A látogatók a “makroökológiai környezetben” betekintést nyerhetnek a “jövőbe”, megismerhetik a legújabb kutatásfejlesztési tevékenységeket: megnézhetik a labor-, az anyagvizsgáló- és a mechatronikai eszközöket, az autonóm járművek tesztelését segítő teszteszközöket. Szimulációs szoftverek segítségével virtuálisan bejárhatják a járműipari tesztpályát és interaktív játékokon is részt vehetnek.     A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában biomechanikai és mikroszkópos vizsgálatokat mutatnak be, nagyteremben pedig előadások hangzanak el a stroke betegek rehabilitációjáról.

A PE zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében egyszerű, látványos kísérleteket, robotgyártási folyamatokat, valamint jövővőbe mutató technológiákat mutatnak be. A programok közt optikai kísérlet, pneumobil-, drón- és iparirobotkar-bemutató is szerepel.

Forrás: MTI 2019. szeptember 23., hétfő 18:45

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük